Ogrzewanie w hotelu odgrywa najważniejszą rolę. Musi działać sprawnie, niezależnie od stale zmieniającego się zapotrzebowania zarówno podczas niskiego obłożenia obiektu jak i w szczycie sezonu. Oznacza to, że należy wybrać takie źródło ciepła, które umożliwia maksymalną modulację możliwej mocy bez znacznej utraty wydajności. Ważna jest również kontrola ciepła w hotelu w chłodnych miesiącach, gdy temperatura w nieobłożonych pokojach zmniejsza się do minimum, a temperatura w zwykle używanych pomieszczeniach może być ustawiana w zależności od potrzeb.
Modernizacja ogrzewania w hotelu Permon
Budowa hotelu Permon odbyła się w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Ponieważ w tamtym czasie na terenie górskim nie było przyłącza gazu, wyposażenie techniczne kotłowni zostało zaprojektowane przy użyciu stalowych kotłów wodnych z palnikami olejowymi. Na początku lat dziewięćdziesiątych w kotłowni zainstalowano rury gazowe, a wraz z nimi 4 kotły ČKD DUKLA typu KDVE 100 o nominalnej mocy kotła 1,040 kW z palnikami gazowymi. Kotły posiadają tylko 50-cio % kontrolę stopnia wyjściowego. Ciepła woda była podgrzewana centralnie w stalowych podgrzewaczach wody o pojemności 6,3 m3. System generował spore koszty i był mało efektywny, dlatego właściciel hotelu zdecydował się zmodernizować swoją kotłownię.
Inwestor postawił przed nasmi swoje główne wymagania:
- zaproponowanie odpowiedniego typu kotła dla istniejącej kotłowni;
- nowy kocioł musiał pasować do istniejącej średnicy komina;
- podłączenie kotła do systemów dystrybucyjnych musiało być proste i funkcjonalne;
- projekt elastycznego i energooszczędnego podgrzewu ciepłej wody dla całego hotelu i centrum odnowy biologicznej.
Inżynierowie Hoval stanęli na wysokości zadania, wzięli pod uwagę specyficzne wymagania inwestora i do projektu podeszli z należytą starannością.
Maksymalny komfort przy niskich kosztach
Podczas przeprowadzania ostatecznej oceny i wyboru między kotłami niskotemperaturowymi i kotłami kondensacyjnymi z oferty Hoval, kocioł kondensacyjny Hoval UltraGas® 1440D był ostateczną decyzją uwzględniającą cenę kotła, koszty eksploatacyjne i współczynnik okresu zwrotu. Było to najbardziej korzystne i oszczędne rozwiązanie.
Stare źródło ciepła vs. Hoval
Wzór na obliczenie rocznego zużycia gazu:
Qa
BN = ---------------- [ m3/rok]
ηk x Hi
BN – Roczne zużycie gazu m3/rok
ηk – Wydajność kotła w temp. 80/60 °C
ηk – Wydajność kotła w temp. 80/60 °C
Hi – Wartość opałowa gazu w kWh/m3
Qa – Energia cieplna wytwarzana przez kocioł
(przy założeniu 1,700 h/rok przy pełnym obciążeniu kotła)
Rodzaj kotła |
Wydajność kotła w temp. 80/60°C podana w % |
Znormalizowany poziom |
Hi |
Qa |
KDVE 100 | 90 | 92 | 9.51 | 2,448,000 |
UG 1440D | 98.3 | 107.4 | 9.51 | 2,448,000 |
Tabela 1: Parametry kotła KDVE i Hoval
ČKD DUKLA KDVE 100 BN = 279,797 m3/rok
Hoval UltraGas® 1440D BN = 239,677 m3/rok
Oszczędności z użyciem kotła Hoval wynoszą:
min. 40,120 m3/rok lub min. 423,266 kWh/rok
Ponieważ kocioł UltraGas®1440D umożliwia podłączenie hydrauliczne z oddzielnymi powrotami dla niższych i wyższych temperatur, podczas eksploatacji wytwarzane jest kolejne 8% oszczędności paliwa czyli 33 861 kWh/rok. Co łącznie daje nam roczne oszczędności min. 457.127 kWh/rok. UltraGas® posiada szeroki zakres modulacji mocy wyjściowej od 10 do 100%; Dzięki temu jest włączany rzadziej, a to z kolei generuje dodatkowe oszczędności paliwa.
Rok | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
Zużycie gazu |
716,040 | 580,688 | 626,709 | 639,876 | 599,349 | 587,149 | 591,548 |
Tabela 2: Zużycie gazu w Hotelu Permon w latach 20010-2016
ČKD DUKLA PHD 18 PZ pobór mocy palnika 2 x 3,000 W
Oszczędności energii elektrycznej podczas pracy kotła UltraGas® wynoszą 6 290 kWh/rok.
Konstrukcja nowoczesnych gazowych kotłów kondensacyjnych wykorzystuje palniki gazowe, które powodują znacznie niższe emisje CO i NOx. Z kolei wysoka sprawność kotłów powoduje niższe zużycie gazu, a tym samym niższe wytwarzanie emisji CO2.
Roczna redukcja emisji CO2 to 78 772 kg/rok.